keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Maksalaatikkoa ohjeineen

Eilen kaupassa käydessäni näin maksaa hyllyssä ja siitä tuli kauhea maksalaatikon mieliteko. Kyselin jos voisin tilata valmiiksi jauhettua maksaa, mutta ei se käynyt ainakaan tämän vuoden puolella. Niinpä nostelin kärryyni kaikki paketit hyllystä ja laskin niitä olevan reilun 1½ kg verran, joten kyllä tuolla määrällä maksalaatikkohimo tulisi tyydytettyä pitemmäksi aikaa.

Kotiin tultua laitoin heti hellaan tulen ja riisipuuron kiehumaan. Siinä samalla hakkasin sipulia ja ruskistin saatuani maksan ensin jauhettua. Ihme ja kumma, en voinutkaan siitä huonosti. Olin ehkä saanut sen muistikuvan joko raskaana ollessani tai sitten hirvenmaksaa jauhaessani. Eihän se sen enempää tuoksunut kuin haissutkaan.

Sitä laatikkoa tulikin sitten iso uunivuoka täyteen, josta tänä aamuna annostelin sen 3oo g rasioihin pakkaseen. Varmaankin saan syödä kaiken yksin ja tuollainen annos riittää ihan reilusti ja jää Hermannillekin osa maistiaisiksi. Siitä tuli erikoisen hyvää. Jopa ukkelini, joka ei pidä maksalaatikosta söi ihan mielellään, tosin ei halua kovin usein.

Täällähän sitä herkkua ei ole kaupan hyllyllä myytävänä kuin hyvin harvoissa paikoissa, eli siellä missä on paljon suomalaisia. Syksyllä ostin rasian ja hintavaa se on. Nyt laskin, ettei rasian hinnaksi tule kymppiäkään, siis näitä meidän kruunuja. Laskinpa ihan tarkoin ja hinnaksi 300g annosta kohden sain 6.25 kr. Kahdesti olen nyt syönyt ja voisin syödä vielä kolmannenkin kerran, mutta en halua menettää sitä suurta makuelämämystä liian usein syömisellä.

Tässä ohje:
5 dl puuroriisiä
1 l vettä
2l maitoa
suolaa
maustepippuria
mustapippuria

keitä puuroksi
lisää siihen
n. 1½ kg jauhettua maksaa
2 suurta keltasipulia hakattuna ja voissa kuullotettuna
2-3 kananmunaa vähän vispattuna
1½-2dl siirappia
2½ dl rusinoita

Sekoita kaikki hyvin yhteen ja kaada mieluisiin vuokiin tai paista isolla uunipannulla 175-200 asteessa noin tunnin verran tai kun väri on kauniin ruskeaa. ( minun uunivuokaan sopii reilut 5 litraa )
Syödään puolukkasurvoksen kanssa. Tästä määrästä tulee siis noin 16x 300g annosta.

On muuten aivan suositeltavaa ruokaa ravintoarvonsakin puolesta. Rautaa me GBP leikatut tarvitsemme syödä muodossa jos toisessakin useammin. Tietenkin tässä on myös joutavia kaloreita siirapista ja rusinoista, mutta sen voi korvata reippaalla lenkillä. Rasvaa sen sijaan on melko vähän riippuen tietenkin millaisesta maidosta puuron keittää. Oikein maukkaita maksalaatikko hetkiä myös sinulle jos pidät maksasta.

Ei kommentteja: