keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Luminen maisema

On ihanaa herätä tällaisena talvisena aamuna. Kaikki on niin valkoista ja siistiä. Erikoisesti tänään, sillä katsellessani ulos ikkunasta ei näkynyt edes hiirenhypyn jälkeä hangella. Yöllä on satanut reilun desin verran lunta. Pakkasta on mukavat -5 astetta, joten ehkäpä voisin jo päästä hiihtämään jos ukkeli hakisi hiihtovälineen saunan vintiltä. Itse en oikein uskalla kiivetä sinne kun portaat on irti näin talven aikana seinästä.

Punatulkkujen punainen väri aivan häikäisee silmiä valkoista hankea vasten. Niitä on mielestäni ollut hyvin vähän tänä talvena lintulaudalla syömässä, mutta tänään niitä on jo välillä suurempikin määrä napostelemassa hamppua, josta ne kovasti pitävät.

Ei vieläkään ole kuulunut vauvan tulosta mitään. Sovittiin eilen illalla valmiiksi kuinka toimitaan jos lähtö tulisi yön aikana, ettei Lucasta tarvitse yöllä mihinkään alkaa raahaamaan. Aivan rauhassa saimme nukkua vielä tämän yön. Ja minä nukuin lähes koko yön heräämättä. Eikä aamulla enää kroppa kutissut stressihormooneista.

Olisi aika alkaa suunnittelemaan mitä ruokaa joulupöytään laittaisin, mutta ei vaan vieläkään oikein sytytä. Taidan jättää laatikoiden tekemisen jouluaattoon. Eihän tälle sakille tarvitse tehdä kuin yhdet kupilliset lanttu-, porkkana- ja imellettyä perunalaatikkoa. Siihen hirvipaistia padallinen sekä piirakoita ja kinkkua sekä graavilohta. Rosollia saa kaupasta valmiina jos sitä yleensä tarvitsee joka vuosi. Aattoaamuna syödään riisipuuroa lakkasopan kanssa. Joulupäivänä onkin sitten lipeäkalan vuoro perunoiden ja valkokastikkeen sekä herneiden kanssa. Jaa, jaa, tässähän tämä suunnitelma tuli nyt valmiiksi ja tuskin näin vähiä tarvitsisi edes miettiä, mutta ihminen kun on usein liian huolehtivainen.

Kyllä tuosta suunnitelmasta täytyy osa tehdä aatonaattona eli keitellä juurekset valmiiksi, ottaa lihat sulamaan ja keittää lakkasoppa valmiiksi. En ole vielä sitäkään päättänyt, ostanko valmiiksi keitetyn kinkun vai paistanko itse. Yritin tilata villisiankinkkua, mutta sitä en onnistunut löytämään, joten ostan luomukinkun ja voisin tietenkin paistaa sen itse niin siitä tulee jouluinen tuoksu. Yleensä laitan kinkun yöksi uuniin aatonaattoiltana niin saa aamulla herätä lämpimälle kinkulle. Silloin on ollut kyllä suuresta kinkusta kysymys.

Talvi tuli ja pakkaset, joten joulupäivän perinteisiin meillä kuuluu pilkille meno. Varmaankin jäitä ehtii syntyä riittävän paksulti, sillä koko viikoksi on luvattu pakkasta ja öisin jopa parikymmentä astetta. Jolloin täällä saattaa olla vieläkin kylmempää. Tuoreen kirjolohen ajatus saa veden herahtamaan kielelle. Niitä on muuten kiva pilkkiä. Minun ennätykseni on 3.3 kg kirjolohi, jota sain kyllä väsytellä kauan ennenkuin sain tulemaan reiästä pois.

Nyt yritän saada vaatteita päälleni ja lähden tekemään lumitöitä vähäksi aikaa. En jaksa koko pihaa kolata, mutta puoletkin on hyvää kuntoliikuntaa. Voinkin ensin laittaa saunan lämpenemään niin pääsen kunnolla pesulle urakoinnin jälkeen.

Ei kommentteja: