sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Jouluinen päivä

Aamun hämärässä aloin tekemään porkkana-ja lanttulaatikot. Vaikka ensin suunnittelin tekeväni ne vasta aatoksi niin tulin aamulla toisiin ajatuksiin. Eilinen joulumusiikin kuuntelu varmaan sai minun jouluhormonit heräämään jostain horroksesta ihan kunnolla.

Lanttulaatikosta tulikin tosi maukas. Söin sen tähteen suurella hartaudella ja olisi kelvannut ihan ilman paistamista. En ole ennen kokeillut fariinisokeria lanttulaatikossa ja nyt se on kokeiltu ja tosi hyväksi koettu siirapin sijaan. Porkkanalaatikon kanssa tuli pieni moka, mutta tuskin sitä kukaan huomaa ellen sano.

Odotellessani juureksien kypsymistä tein vanhan aikaisen piimäkakun. Se on mielestäni jotenkin yhtä jouluinen kuin taatelikakku, jota tein joku päivä sitten. Piimäkakku saa olla kaapissa melko kauan ja se vaan säilyy pehmeänä ja tuoreen tuntuisena kai ihan rusinoiden vuoksi.

Kun jauhot ja muut värkit oli pöydällä ja keittiö jo sotkettu niin päätin tehdä vielä kampanisutaikinan. Ne tulevat pohjoisesta ja sain oppia anopilta aikoinaan niiden salat. Ei mielestäni voi oikein kuvitella piimästä, voista ja jauhoista tulevan niin makeita kampanisuja, mutta kyllä se vaan tosi on. Kun tuo käsillä värkkääminen on minun selälle myrkkyä niin tein niistä melko isoja ja tarjoankin pullan tilalle niitä näin joulun aikaan.

Nyt istun tässä aivan väsyneenä saatuani tiskit tiskatuksi ja keittiön siistiksi. Tekisi mieli laittaa jotain joulumusiikkia soimaan, mutta nettiyhteys on niin heikko jostain syystä, että pätkii jopa radion kuuntelu. Odotan huomiseen ja teen valituksen ellei ala korjaantumaan. Sain ihanan taidejutun katseltavaksi sähköpostitse, mutta ei siitä täysin selville päässyt kun katkoi koko ajan katsellessa. Jospa sen huomenna voin katsoa uudelleen. Unohdin myös kotikadun uusinnan tänään kun jäi torstaina ja perjantaina katsomatta. On siis taukoihin ohjelmaa paljonkin.

Rapulla on nyt pitkä rivi jäälyhtyjä jäätymässä. Ehkä saan jo ensimmäiset aamulla laittamani kaataa valmiina tuonne pergolaan odottamaan joulua. Huomenna päivän valossa on helpompi keksiä vielä jotain muuta lisäksi niihin. Joulu lähestyy joka tapauksessa ja hommia riittää vielä ihan riittävästi vaikka ennakkoa vähän otinkin.

tässä piimäkakun ohje:
3dl piimää
2dl sokeria
1dl fariinisokeria
200g voisulaa
6dl vehnäjauhoa
2tl soodaa
mausteita mielen mukaan( kanelia, neilikkaa, inkivääriä, kardemummaa tai korvata voi piparkakkumausteella kaikki )
2dl rusinoita

Sekoita jauhoihin mausteet ja sooda sekä rusinat. Taikinakulhoon sokeri ja piimä, johon lisäät sitten jauhot ja viimeksi sekoitat voisulan taikinaan ja kaadat hyvin voideltuun vuokaan. Uuni 175 astetta ja noin tunti aikaa.

Ei kommentteja: