keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Joulutorttuja ohjeineen


En ole vuosikymmeniin leiponut joulutorttuja muutoin kuin ehkä ihan muutaman valmiiksi ostamastani taikinasta. Nyt päätin kokeilla pitkästä aikaa sitä hommaa. Sain siskoltani helpon kuuluisen voitaikina ohjeen, joten aamulla pistin touhun käyntiin.


Taikinan teko oli tosi helppoa kun ei tarvitse kaulita sitä voita kuten aikoinaan. Myöskin luumusoseen tekeminen on ihan yksinkertaista ja sen teinkin jäähtymään jo eilen. Taikina sai jäähtyä ja tekeytyä muutamia tunteja ulkona ennenkuin aloin leipomaan.


Olin tietenkin unohtanut kysyä miten vähän tai paljon voi käyttää jauhoa leipomisessa ja niinpä eka osa olikin vaikeaa saada pellille saakka. Toiseen osaan laitoin jo vähän reilummin jauhoa ja se osoittautui helpottavan melkoisesti.


Ihan kivaa hommaa, mutta ei minulle sopivaa. Molemmat kädet ovat käytössä ja mistään ei saa tukea käsille, joten selkään pistäminen alkoi alle aikayksikön ja aloin jo katumaan koko touhua. Tortuista tuli sen näköisiä, että aloittelijakin varmaan saa kauniimpia kuin minä.


Onneksi ukkeli tuli kahville ja sain hänet houkuteltua kaveriksi voitelemaan ja paistamaan. Se oli enemmän kuin suuri apu tilanteessa, jolloin olin jo lähellä purskahtaa itkuun kivusta. Niinpä homma tuli tehtyä ja ihan hyvän makuisia tortuista joka tapauksessa tuli, joten saan olla ihan tyytyväinen tähän urakkaan.


Ja nyt tiedän todellakin, etteivät nämä ole painostaan huolehtivan eväitä missään tapauksessa! Siskoni on niitä tuonut joka vuosi ja olen popsinut yhden jos toisenkin silloin tällöin suurena herkkunani ajattelematta mitä ne sisältää, sillä jotenkin aivoihin on vaan iskostunut niiden olevan sokerittomia, hi hi. Pitäisi kai ymmärtää, etteivät ne ainakaan rasvattomia ole!


Ukkeli jo kysyikin jos leivoin niitä häntä varten ihan siinä toivossa ettei hän pääse alittamaan painoani. Se jääköön minun omaksi salaisuudeksi. Tai miksi en voisi olla ihan rehellinen, kyllä siinä vähän on sitäkin ajatusta, mutta tärkeintä on se, että jouluna on joulutorttuja kahvipöytään, söinpä niitä sitten itse tai en. Sehän on aito suomalainen joululeivonnainen ja perinteitä täytyy vaalia!


Tässä vielä ohje:

luumusoseeksi purkillinen eli 500 g luuttomia luumuja keitetään pehmeäksi vedessä kunnes vesi on suurimmaksi osaksi haihtunut ja sitten soseutetaan mikserillä


voitaikina:

600g voita

10 dl vehnäjauhoa sekoitetaan hyvin yhteen

siihen lisätään 6dl vispattua kermaa

taikinan annetaan vetäytyä kylmässä joitakin tunteja, leivotaan, voidellaan sitten munalla ja paistetaan 225 asteessa kauniin ruskeiksi. Tästä annoksesta tulee 75-100 torttua riippuen miten suuria haluaa leipoa tai tarjoilla.

Ei kommentteja: