keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Kirjoittamisesta vielä

Kiitos mielenkiintoisista posteista. Opin jälleen kerran yhden uuden asian, jota en ole edes tullut ajatelleeksi koskien sähköpostia. Enhän ole käynyt mitään kursseja, enkä edes tutustunut saamiini ohjeisiin avatessani oman sähköpostiosoitteen aikoinaan. En tiennyt, ettei sillä ole mitään väliä intimiteettisuojan kanssa, vaikka laittaisinkin vain nimen lähettäessäni ryhmäpostia! Sen osoitteen saa kuka tahansa sen ryhmän postin saaja klikkaamalla nimeä listalta, joka on siinä mukana kaikille.

Taisin kirjoittaa käsittämätöntä kieltä. Eli tarkoitan sitä, että kuka tahansa voisi käyttää kenen tahansa osoitetta omiin tarkoituksiinsa kun lähetän näitä kiertokirjeitä hyvinkin monelle saman aikaisesti. Itselleni ei tulisi kyllä mieleenkään käydä edes sitä osoitelistaa lävitse, saatikka alkaa klikkailemaan, mikähän osoite kenelläkin on, ellei se suoraan näy omalla listallani.

Mieleeni tuli auttamattomasti sellainen ajatus, että onko sittenkään viisasta pitää ollenkaan sähköpostiosoitetta jos haluaa olla täysin anonyymi tai kadota jäljettömiin jostain syystä. Vai pitäisikö silloin pitää osoitekin niin vaikeana, ettei siitä mitenkään voi nimeä tai henkilöä tunnistaa? Aikoinaan itselläni oli sellainen hyvin vaikea osoite, jossa ei ollut mitään nimeä, vain pelkkiä kirjaimia ja numeroita sikin sokin. Se herätti kyllä melkoista närää ja ihmeteltiin miksi en halua pitää nimeäni osoitteessa. En muista syytä miksi valitsin sellaisen osoitteen, kai se oli niitä palvelimen tarjoamia valmiita juttuja, enkä osannut vaihtaa sitä paremmaksi.

Nyt on yli vuosikymmen siitä ajasta ja vuosia sitten päätin olla ihan avoin osoitteeni suhteen. Roskapostien tulokin loppui kun luovuin siitä palvelimesta. Tuskin siihen aikaan sain näin paljon kiertokirjeitä, saatikka lähetin niitä eteenpäinkään. En tiedä sitten, onko osoitettani käytetty väärin ja missä kaikkialla se elää omaa elämäänsä. En ole saanut viagramainoksiakaan kuten eräs kirjoittaja kertoi saaneensa.

Olen taas kerran lupautunut lähettämään vain ja ainoastaan henkilökohtaista postia joillekin ystäville ja unohtamaan nuo kiertokirjeet heidän osaltaan. Sillä jostain syystä eräs ystävistäni on joutunut juuri noiden omaa elämäänsä elävien sähköpostien uhriksi. Eli hänelle on tullut postia vastoin hänen omaa tahtoaan lähettäjiltä, joita on ollut omassa ryhmäkirjeessäni. Tämä aiheutti hänelle paljon murhetta ja kärsimystä ja vain tämän minun tyhmyyteni takia joutuu vaihtamaan osoitteensa voidakseen pitää oman intimiteettisuojansa. Sellaiseenhan jokaisella on oikeus. En tiedä, riittääkö anteeksipyyntöni vai ei.

Onhan sanottu, että kaikki nettiin kirjoitettu jää talteen ikiajoiksi. En vaan osaa käsittää missä sellainen mieletön määrä tietoa voi olla tallella. Tuo pieni delete näppäin ei poista mitään kokonaan vaan vain minun näkyviltä. Olisiko sittenkin viisasta lopettaa kokonaan tällainen joutavan kirjoitteleminen ja siirtyä takaisin kynä-paperi tuotteisiin. Tuskinpa. Kukahan olisi esim. sadan vuoden kuluttua kiinnostunut näistä minun jaarituksistani, että alkaisi ottamaan selvää niistä jo tuhansista nollista ja ykkösistä, joita jossain universumissa kiertää.

Ei kommentteja: